Tools

Met tools worden softwaresystemen bedoeld die impactmanagement binnen een organisatie helpen te implementeren. Per pijler doen we een aantal suggesties. Dit is niet een compleet overzicht van alle tools die beschikbaar zijn.

Let op dat bij het gebruik van gratis online tools, de data openbaar zijn. Dat is mogelijk niet gewenst, met name als de data worden opgeslagen in de VS. Hou er rekening mee dat tools voldoen aan de AVG-wetgeving, met name als het gaat om data van EU-burgers.

model.png
 

Strategie

Er zijn voor het ontwikkelen van een Theory of Change verschillende softwaretools beschikbaar, zoals TOCO software en Changeroo. Tijdens het participatieve proces is het werken met post-it en een flipover vaak het meest geschikt. De Impact Wizard kan je ook helpen met het ontwikkelen van een Theory of Change en het opzetten van een meetplan.

Data

De meest gebruikte en makkelijkste tools voor het invoeren en analyseren van data zijn MS Excel en Google Sheets.


 

 

Dataverzameling

Data verzamelen via online enquêtes? De meest gebruikte tool is Surveymonkey maar er zijn natuurlijk andere tools zoals Google Forms (gratis) en Typeform. Data verzamelen in het veld? Kijk eens naar KOBO Toolbox.

Data-analyse

De analysemogelijkheden binnen MS Excel of Google Sheets zijn onvoldoende voor het uitvoeren van statistische analyses. Wij adviseren daarom het gebruik van één van deze drie softwaresystemen: SPSS, R of Stata voor het uitvoeren van data-analyses. Belangrijk is dat degene die de analyses uitvoert, kennis en ervaring heeft in het gebruik van één van deze tools.

 

Rapporteren

De meest gebruikte tools voor het rapporteren van resultaten van activiteiten zijn MS Word en MS PowerPoint of Google Docs en Google Slides.

Datavisualisatie

Afhankelijk van wat je wilt laten zien, is het gewenst om aanvullende tools te gebruiken.

  • Datavisualisatie met behulp van iconen? Kijk dan eens op The Noun Project waar meer dan 2 miljoen iconen gratis beschikbaar zijn!

  • Infographics maken? Probeer Infogram (ook geschikt voor wordclouds), Piktochart of Canva. Dit zijn een aantal gebruiksvriendelijke tools met aantrekkelijke prijzen voor non-profits.

  • Het grafisch plotten van data? Bekijk dan Carto.  

  • Het visueel analyseren van social media? Netlytic kan je daarbij helpen.

  • Nog meer geavanceerde datavisualisatie tools: Data Wrapper, AmCharts of Highcharts.

 

Dashboards

Google Data Studio is een gratis beschikbare online tool waarin op maat dashboards ontwikkeld kunnen worden.

Tableau is een geavanceerd softwaresysteem waarin datavisualisatie, grafische analyses en dashboards bij elkaar komen.

Cultuur

Als onderdeel van een impactgerichte cultuur, is het raadzaam om nader marktonderzoek te doen naar integrale software tools die specifiek voor impactmanagement zijn ontwikkeld. Bepaal of en in welke mate deze tools een meerwaarde kunnen bieden om impactmanagement (nog) beter te implementeren binnen de organisatie. Bepaal ook of een combinatie van bovenstaande tools voldoende is.

Indien er bestaande CRM-tools (bijv. Salesforce of Microsoft Dynamics), ERP software (Oracle, SAP) of andere Business Intelligence (BI) platforms worden gebruikt binnen de organisatie, dan is het raadzaam om te onderzoeken hoe monitoring en evaluatie data geïntegreerd kunnen worden.

 

Tools specifiek ontwikkeld voor impactmanagement